Blog

Ο Σεφ και η Φασολιά

Ο Σεφ και η Φασολιά

Ένα αληθινό παραμύθι που φυτρώνει στην πραγματικότητα
Όλα όσα θα διαβάσετε παρακάτω είναι αληθινά! Άνθρωποι και ιστορίες που γεννιούνται μέσα στη γη και μεγαλώνουν μέσα από τη συνεργασία.

Μόνο που είναι τόσο όμορφα, που μοιάζουν με παραμύθι…

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι σε κάποιο μακρινό βασίλειο, αλλά στη Δανία, ζούσε ένας σεφ που αγαπούσε τα λαχανικά περισσότερο κι από τα τηγάνια του!!

Τον έλεγαν Søren Ejlersen και μέσα στην κουζίνα του που ήταν  γεμάτη αρώματα, κοίταξε ένα ταπεινό φασόλι και είδε κάτι περισσότερο…. μια ιστορία, ένα μέλλον που μπορούσε να φυτρώσει!

Μια ιστορία που ξεκινούσε από το χωράφι, εκεί όπου η γη ψιθυρίζει στους ανθρώπους τα μυστικά των γεύσεων που είχαν χαθεί

Και είχε μια μεγάλη ιδέα!! να κάνει τους ανθρώπους να ξαναερωτευτούν τα λαχανικά.

Μια μέρα, του χάρισαν έναν μικρό σάκο με σπόρους καρότου. «Αυτά είναι μαγικά», του είπαν. Εκείνος γέλασε  ποιος πιστεύει πια στα μαγικά καρότα;

Όμως όταν φύτρωσαν, το χώμα γέμισε χρώματα: πορτοκαλιά, μωβ, κόκκινα, κίτρινα ένα ουράνιο τόξο κάτω από τη γη!

Οι πελάτες του τα λάτρεψαν….μα στα σούπερ μάρκετ κανείς δεν τολμούσε να τα αγοράσει.

Ήταν… πολύ διαφορετικά.

Χρόνια αργότερα, ο Søren κατάλαβε το μεγάλο μάθημα: αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, δεν αρκεί να φυτέψεις σπόρους ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΙΣ ΙΔΕΕΣ!

Στο μακρύ και συναρπαστικό του ταξίδι συνάντησε κι άλλους ήρωες, κι έτσι γεννήθηκε η ομάδα Seed Chefs.

Σεφ, αγρότες και παραγωγοί σπόρων αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για ένα καλύτερο μέλλον: να ξαναβρούν ξεχασμένες ποικιλίες, να δημιουργήσουν νέες, να δώσουν στους αγρότες εισόδημα και στη γη ανάσα.

Μα κάθε σεφ ήταν μάγος και κατείχε μυστικές δυνάμεις από τα αστέρια του!!

Δεν ήταν απλώς βραβεία ήταν μαγικές ικανότητες, σύμβολα γνώσης, επιδεξιότητας και φροντίδας.

Με αυτές μπορούσαν να ξυπνήσουν ξεχασμένα φαγητά, να κάνουν τα φασόλια να τραγουδούν, τα καρότα να λάμπουν με χρώματα και αρώματα, και τα λαχανικά να αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες. Κάθε άγγιγμα ενός σεφ είχε μαγική δύναμη μάγευε τις γλώσσες και τα μυαλά!! Όποιος δοκίμαζε τα πιάτα ένιωθε σαν να ταξίδευε σε κόσμους γεμάτους γεύση και φαντασία.

Και τότε οι μάγοι  της γεύσης αρχίσαν τα ξόρκια και τα μαγικά τους !!!

  • Ο Chef Mario Sandoval (1 Michelin) δοκίμασε παλιές ποικιλίες φασολιών, άγγιξε τα φασόλια και άφησε τη γεύση τους να λάμψει σαν φλόγα.

  • Η Team L’Osteria Francescana (3 Michelin) πειραματίστηκε με τοπικούς σπόρους· σκόρπισε τους σπόρους στον αέρα και τα αστέρια της τους έδωσαν τη δύναμη να αναπτυχθούν σε κάθε χωράφι της γης.

  • Η Chef Dominique Crenn (3 Michelin) έβαλε στο μενού της γαστρονομίας την έννοια της βιωσιμότητας· άγγιξε το χώμα και τα αστέρια της δημιούργησαν μονοπάτια νερού που θρέφουν τα λαχανικά με τη μαγεία της βιωσιμότητας.

  • Ο Pierre Thiam από τη Σενεγάλη έκανε γνωστό στον κόσμο το ταπεινό φόνιο· έκανε το φόνιο να χορεύει από χαρά, καθώς κάθε κόκκος έλαμπε σαν μικρός ήλιος.

  • Ο Dan Barber με τη Row7, δημιουργώντας μια φάρμα-εργαστήριο όπου σεφ και γεωπόνοι σχεδιάζουν νέους σπόρους με βάση τη γεύση και όχι την απόδοση, ενεργοποίησε σπόρους που ήθελαν να γίνουν πιο νόστιμοι και ανθεκτικοί.

  • Οι Joan, Josep και Jordi Roca (3 Michelin) από την Ισπανία ανέβηκαν μέχρι τη Νορβηγία, στον Global Seed Vault, για να ξαναβρούν τα φασόλια της παιδικής τους ηλικίας και ξύπνησαν τη γεύση των παιδικών τους χρόνων.

Κάπως έτσι, Ο Τζακ και η Φασολιά  έγινε  ΣΕΦ ΚΑΙ Η ΦΑΣΟΛΙΑ !!!

Όχι για να φτάσουν στα σύννεφα, αλλά για να ξαναδέσουν τη μαγειρική με τη γη, τον άνθρωπο με τον σπόρο.

Κι όπως είπε ο Pierre Thiam:
«ΟΙ ΣΕΦ ΚΑΙ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΧΩΡΙΣΤΟΙ.»

Την επόμενη φορά που θα τύχει να κρατάτε έναν σπόρο, αφουγκραστείτε… και ίσως κι εσείς νιώσετε τη μαγική φωνή του να ψιθυρίζει «Φύτεψέ με… και θα αλλάξουμε τον κόσμο.»

Κάθε φασόλι, κάθε πιάτο και κάθε ιστορία έγιναν μέρος ενός μεγαλύτερου παραμυθιού: πώς η γεύση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, και πως όλα ξεκινάν από τον σπόρο.

Και όπως κάθε παραμύθι που σέβεται τον εαυτό του, έτσι κι αυτό δεν τελειώνει εδώ μόλις αρχίζει να φυτρώνει…

Γιατί? Γιατί έτσι αρχίζουν όλα! Με μια ιδέα μικρή σαν σπόρος, αλλά δυνατή όσο μια εποχή που αλλάζει.

Αληθινοί άνθρωποι, αληθινά λαχανικά, αληθινή αλλαγή.

Ένα αληθινό παραμύθι που φυτρώνει στην πραγματικότητα.

Κι όπως κάθε παραμύθι ξεκινά από μια σπίθα, έτσι γεννήθηκε κι αυτό από την ιδέα που φύτεψε μέσα μας το άρθρο “The Seed of an Idea” του MAD Feed